Οργάνωση >> ΗγεσίαΗγεσία

https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/800_X_800_ΑΝΝΙΤΑ_ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-720x800.png

Αννίτα Δημητρίου

Πρόεδρος
https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/800_X_800_ΔΙΠΛΑΡΟΣ_ΕΥΘΥΜΙΟΣ-720x800.png

Ευθύμιος Δίπλαρος

Αναπληρωτής Πρόεδρος
https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/800_X_800_ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ-720x800.png

Νίκος Τορναρίτης

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/pelekanos-new-720x380.png

Μάριος Πελεκάνος

Αντιπρόεδρος
https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/800_X_800_ΣΑΒΙΑ_ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ-720x800.png

Σάβια Ορφανίδου

Αντιπρόεδρος
https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/800_X_800_ΚΑΡΟΥΛΛΑΣ_ΓΙΩΡΓΟΣ-720x800.png

Γιώργος Κάρουλλας

Αντιπρόεδρος
https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/800_X_800_ΑΝΝΙΤΑ_ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.png

Πρόεδρος ΔΗΣΥΑννίτα Δημητρίου

Η Αννίτα Δημητρίου είναι η πρώτη γυναίκα και το νεαρότερο πρόσωπο που υπηρετεί ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού εξελέγη τον Μάρτιο του 2023.

Το 2016 είχε εκλεγεί βουλεύτρια της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗ.ΣΥ και επανεξελέγη το 2021.

Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αποφοίτησε το 2007. Ακολούθως φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Kent του Ηνωμένου Βασιλείου όπου και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές (MA in International Relations and European Studies). Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών της υπηρέτησε τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως καθηγήτρια ειδικά στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Πολιτικών αλλά και ως Ακαδημαϊκή Διευθύντρια και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων ιδιωτικού Πανεπιστημίου.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο Κυπριακό Πρόβλημα, το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την Τουρκική Πολιτική Κουλτούρα ως επίσης την τρομοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θέματα ισότητας και φυσικά τα θέματα εκπαίδευσης. Έχει παρουσιάσει σειρά άρθρων, ομιλιών και παρουσιάσεων σε τοπικά και διεθνή συνέδρια σε θέματα που αφορούν τους τομείς ενδιαφέροντος της.

Η δράση της και συμμετοχή της στα κοινά άρχισε από πολύ νωρίς. Είναι η πρώτη γυναίκα που έχει εκλεγεί ως Κοινοτική Σύμβουλος στην κοινότητα της, τους Τρούλλους και Οικονομική Διαχειρίστρια της Επαρχιακής Γραμματείας του ΔΗ.ΣΥ Λάρνακας.

Διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

Επιλέγηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση και συμμετείχε στο πρόγραμμα Πρόσκλησης Προσωπικοτήτων του Μέλλοντος (PIPA) στο Παρίσι τον Απρίλιο του 2018 καθώς και από την Αμερικανική κυβέρνηση (International Visitor Leadership Program) λαμβάνοντας μέρος στην παρακολούθηση των προκριματικών εκλογών στην Αμερική τον Μάρτιο του 2020 για τις μετέπειτα προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Είναι επίσης Πρέσβειρα του παγκόσμιου Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (Women Political Leaders – WPL)

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter Parliamentary Union – IPU), στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση (Euro-Mediterranean Parliamentary Assembly – EMPA) και τις αντίστοιχες Συνελεύσεις των χωρών – μελών της Κοινοπολιτείας και των Μικρών Κρατών της Ευρώπης.

Στις προτεραιότητες της, μεταξύ άλλων, είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απάλειψη έμφυλων στερεοτύπων, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Στοχεύει και εργάζεται για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου, βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τους νέους και νέες αλλά και ευρύτερα με την κοινωνία των πολιτών, αφουγκραζόμενη πάντα τον παλμό και δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στο κοινοβούλιο και τους πολίτες. Είναι γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε που αποφάσισε να ενταχθεί στον χώρο της πολιτικής και να συμβάλει ευρύτερα στη συλλογική προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού προς όφελος των πολιτών.

Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥΕυθύμιος Δίπλαρος

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος γεννήθηκε στη Λεμεσό το Μάρτιο του 1980. Γονείς του είναι οι εκπαιδευτικοί Νίκος και Υβόνη Δίπλαρου. Είναι παντρεμένος με την Αργυρώ Ροτσίδου κι έχει τέσσερα παιδιά, το Νικόλα, τον Κωνσταντίνο τον Μαρίνο και την Άννη.

Διετέλεσε Πρόεδρος της ΜΑ.ΚΙ ΝΕΔΗΣΥ Λεμεσού και υπήρξε οργανωτικός της Φ.Π.Κ. Πρωτοπορίας και μέλος της Εθνικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΚΘ), καθώς επίσης και μέλος της επαρχιακής γραμματείας της ΝΕΔΗΣΥ και υπεύθυνος της Μαθητικής Κίνησης της ΝΕΔΗΣΥ.

Είναι πτυχιούχος στον τομέα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με ειδικότητα στο πολιτικό ρεπορτάζ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε τηλεοπτικούς σταθμούς και στον ημερήσιο τύπο. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος στις δημοτικές εκλογές του 2006 εκλέγηκε πρώτος παγκύπρια, σε σταυρούς προτίμησης, δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού.

Από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι και το 2011 διετέλεσε Σχολικός Έφορος Λεμεσού και μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ). Είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

Στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου 2011 εξελέγη πρώτος βουλευτής Λεμεσού. Διετέλεσε μέλος των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας και Γεωργίας μέχρι το 2016. Ανέπτυξε πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο ενώ με δημόσιες παρεμβάσεις του κατήγγειλε προβλήματα και αναζήτησε λύσεις.

Το Μάιο του 2016 επανεκλέγηκε και πάλι πρώτος βουλευτής Λεμεσού. Κατά τη κοινοβουλευτική περίοδο 2016-2021 διετέλεσε αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μεταφορών, Επικοινωνιών – Έργων, Γεωργίας και Υγείας.

Το 2020 στις εσωκομματικές εκλογές εκλέγηκε Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και το Μαΐο του 2021 επανεκλέγηκε πρώτος και πάλι βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού όπου και ανέλαβε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Είναι μέλος επίσης της επιτροπής Άμυνας και Δημογραφικού.

https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/800_X_800_ΔΙΠΛΑΡΟΣ_ΕΥΘΥΜΙΟΣ.png
https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/800_X_800_ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ.png

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥΝίκος Τορναρίτης

Προσωπικά στοιχεία:
Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1964. Είναι νυμφευμένος με τη Λεία Έλληνα και έχει δύο κόρες.

Σπουδές:
Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πολιτικές Επιστήμες: S.M.G. 2010, John F. Kennedy School of Government, Harvard University.

Επάγγελμα:
Νομικός.

Ξένες γλώσσες:
Αγγλική.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες:

 • Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2013.
 • Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του ΔΗ.ΣΥ.
 • Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τον Ιούνιο του 2016.
 • Μέλος της Επιτροπής Επιλογής από το Μάιο του 2013.
 • Μέλος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής.
 • Τακτικό μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.
 • Ηγείται αντιπροσωπείας της Βουλής στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση από το Σεπτέμβριο του 2013.
 • Εκλέγηκε Αντιπρόεδρος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης τον Οκτώβριο του 2017.
 • Μέλος αντιπροσωπείας της Βουλής στον Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο από τον Ιούνιο του 2016.
 • Μέλος αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).
 • Μέλος αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Συμμετέχει στις Συνόδους των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πολιτικές – Κοινωνικές Δραστηριότητες:

 • Είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, του Πολιτικού Γραφείου και του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 • Είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Βυζαντινού Πολιτισμού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Θαλάσσιας Ζωής.
 • Είναι επίτιμος πρόξενος της Κένυας στην Κύπρο.
 • Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2006 μέχρι το 2013.
 • Εντάχθηκε στην Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού από τα παιδικά του χρόνια.
 • Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου.
 • Με την παράλληλη κομματική και κοινοβουλευτική ιδιότητα ανέλαβε πρωτοβουλίες στον τομέα της παιδείας και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
 • Διετέλεσε Επίτροπος Παιδείας και συντονιστής του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΔΗ.ΣΥ.
 • Διετέλεσε Επίτροπος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΔΗ.ΣΥ. και Πρόεδρος της Οικονομικής Διαχειριστικής Επιτροπής ΔΗ.ΣΥ. Λευκωσίας.
 • Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής από το 2004 μέχρι το 2013 καθώς και μέλος σε πολυάριθμες άλλες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής.
 • Συνέβαλε ουσιαστικά για να διαμορφωθεί η αναγκαία συναίνεση για την ψήφιση του νόμου για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων (2007).
 • Πρωτοστάτησε στη δημιουργία μόνιμης επαφής ανάμεσα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
 • Με την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα διέκοψε τη λειτουργία του δικηγορικού του γραφείου υποστηρίζοντας έμπρακτα την αρχή του ασυμβίβαστου ανάμεσα στην βουλευτική ιδιότητα και το δικηγορικό επάγγελμα.

Συγγραφικό ́Εργο:

Πολυσέλιδη μελέτη για την Κυπριακή Ναυτιλία υπό τον τίτλο «Κυπριακή Ναυτιλία» . Εκδόθηκε σε βιβλίο.

Έχει επίσης δημοσιεύσει αναλύσεις και άρθρα στον ημερήσιο τύπο δίνοντας έμφαση στο Κυπριακό, την μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο, την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, τη συμμετοχική δημοκρατία, το ρόλο της νεότερης γενιάς και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών του.

Τιμητικές Διακρίσεις:

Mετάλλιο της Πόλης των Αθηνών για την προσφορά του στην οργάνωση της Διάσκεψης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ανώτατη τιμητική διάκριση Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την προσφορά του στην Ελληνορθόδοξη Ιεραποστολή στην Κένυα.

Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥΜάριος Πελεκάνος

Ο Μάριος Πελεκάνος γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1979 και μεγάλωσε στις γειτονιές του Αγίου Βασιλείου Στροβόλου, ενορία στην οποία διαμένει και σήμερα.

Είναι μέλος της πολύτεκνης οικογένειας του μακαριστού Παναγιώτη Πελεκάνου και της Δέσποινας Καραντώνη-Πελεκάνου οι οποίοι κατάγονται αμφότεροι από το χωριό Μένοικο της επαρχίας Λευκωσίας.

Έχει 3 αδέρφια, τον δίδυμο αδελφό Χρίστο, τον Γιώργο και τον Κύπρο. Είναι νυμφευμένος με την Αννίτα Παπουή. Έχει τρία παιδιά, τον Παναγιώτη, τη Μαρίλια και τον Κωνσταντίνο.

Ακαδημαϊκά / Καριέρα

Φοίτησε στην Αμερικανική Ακαδημία Λευκωσίας (Γυμνάσιο) και αποφοίτησε από το Pascal English School (Λύκειο).

Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία το 1999, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα για μερικούς μήνες μέχρι την πρόσληψη του στην Τράπεζα Κύπρου.

Η εργοδότηση στην Τράπεζα Κύπρου αποτελεί σταθμό στην καριέρα του αφού του έδωσε την απαραίτητη οικονομική ευχέρεια για να μπορέσει, ως άτομο που διψούσε για μάθηση, να σπουδάσει εξ ’αποστάσεως στο University of Manchester από το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο BSc in Financial Services (BSc in Banking & Finance). Έκτοτε κατέχει τον τίτλο του Associate of the London Institute of Banking and Finance.

Κατέχει επίσης τον τίτλο του Certified Professional Manager από το Institute of Certified Professional Managers των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2007, μετά από πρόταση που είχε δεχτεί, μεταπήδησε στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το 2012 μετά από απόφαση του Ομίλου Πειραιώς ανάλαβε θέση ως ανώτατο στέλεχος της θυγατρικής Τράπεζας του στα Τίρανα. Τα 3 χρόνια που έζησε στην Αλβανία γίνονται για τον ίδιο σημείο αναφοράς, αφού εκεί καταξιώθηκε ως τραπεζικό στέλεχος.

Το 2015 επιλέγει να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του και να επαναπατριστεί.

Αφήνει πίσω του τον τραπεζικό τομέα και δημιουργεί τη δική του επιχείρηση, ως Σύμβουλος Αφερεγγυότητας/Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος.

Το 2017 αναλαμβάνει θέση ως διευθυντικό στέλεχος σε επενδυτικά ταμεία με έδρα την Κύπρο.

Πολιτική Πορεία

Ως πρώην μέλος της ΜΑ.ΚΙ. αλλά και ως πρώην πρόεδρος της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Στροβόλου (τοπική Χρυσελεούσας), η φυσική εξέλιξη με την επιστροφή του στην Κύπρο είναι να αναπτύξει εκ νέου έντονη κοινωνική και πολιτική δράση. Εξελέγει και διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου από το 2017 μέχρι το 2019.

Το 2018 διορίζεται μετά από απόφαση του Προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ.

Οργάνωση Νέων Επιστημόνων ΔΗ.ΣΥ.

Το Νοέμβριο του 2017 εκλέγεται Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗ.ΣΥ., θέση από την οποία αποχωρεί τον Ιούλιο του 2021 με το διορισμό του στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Στη διάρκεια της θητείας του εγκρίνεται η εισήγηση για αλλαγή του καταστατικού του ΔΗ.ΣΥ., το οποίο πλέον προβλέπει την επίσημη συμμετοχή του εκάστοτε Προέδρου της Ο.Ν.Ε. ως ισότιμο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης

Τον Ιανουάριο του 2019, αφήνει τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου Στροβόλου, εφόσον είχε αποδεχθεί το διορισμό του από το Υπουργικό Συμβούλιο στη θέση του Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης.

Θέση που του δίνει την ευκαιρία να υλοποιήσει το όραμα του για διεύρυνση των επιλογών προσιτής στέγασης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών.

Μεγάλη επιτυχία της προεδρίας του, μεταξύ άλλων, θεωρείται η δρομολόγηση του ανοίγματος της αγοράς του προσιτού ενοικίου.

Συμμετείχε επίσης ως εκπρόσωπος του ΚΟΑΓ στον οργανισμό Housing Europe.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Τον Ιούλιο του 2021 διορίζεται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, πόστο το οποίο διατηρεί μέχρι και τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης.

Επαγγελματικές και άλλες ιδιότητες

 • Αδειοδοτημένος Σύμβουλος Αφερεγγυότητας
 • Αδειοδοτημένος Λειτουργός Συμμόρφωσης (AML – Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς)
 • Πιστοποιημένο Πρόσωπο (Advanced – Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς)
 • Εγκεκριμένος Διαμεσολαβητής (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ΚΕΒΕ)
 • Associate of The London Institute of Banking & Finance
 • Certified Professional Manager – Institute of Certified Professional Managers U.S.A.
 • Ιδρυτής της MDP Finance Connect Ltd
https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/pelekanos-new.png
https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/800_X_800_ΣΑΒΙΑ_ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ.png

Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥΣάβια Ορφανίδου

Προσωπικά Στοιχεία

 • Ημερομηνία Γέννησης: 18/08/1979
 • Διαμονή και Τόπος Καταγωγής: Λευκωσία, με καταγωγή από το Ακάκι και τον Κάτω-Δρυ
 • Μητέρα ενός κοριτσιού, της Δέσποινας

Εκπαίδευση και Σπουδές

 • Απόφοιτη Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα και της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας
 • Προπτυχιακό στα Οικονομικά – Πολιτικά (BSc Economics and Politics) στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας
 • Μεταπτυχιακό στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία (MA in International Political Economy), με ειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας

Εργασία

 • Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τα οικονομικά θέματα 2002 – 2006
 • Οικονομικός Λειτουργός Α’ στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου ασχολήθηκε εκτενώς με θέματα μεταρρύθμισης, μείωσης της γραφειοκρατίας, ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και ενεργειακά ζητήματα Δεκέμβριο 2006 – 4 Δεκεμβρίου 2019 Το 2017 είχε αποσπαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο Λουξεμβούργο, όπου εργάστηκε εξολοκλήρου για τις δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Κύπρο. Από την 1η Μαρτίου 2018, επέστρεψε στα καθήκοντά της στο Υπουργείο Οικονομικών όπου εργάστηκε για θέματα προσέλκυσης επενδύσεων και στήριξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Κύπρου, μέσα από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
 • Βουλεύτρια ΔΗΣΥ Λευκωσίας Δεκέμβριος 2019 – σήμερα

Κοινοβουλευτικό Έργο

 • Αναπληρώτρια Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας
 • Συντονίστρια ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Ελέγχου
 • Μέλος Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού
 • Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος
 • Πρωτοστάτησε στην αναθεώρηση του Σχεδίου Επιχορήγησης για την Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας, επιτυγχάνοντας την συμπερίληψη των μονηρών ατόμων και των γυναικών σε σχέση στο εν λόγω Σχέδιο, καθώς και την επιχορήγηση της διαδικασίας φύλαξης ωαρίων ύψους €2000.

Πολιτική Διαδρομή

 • Μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας της ΝΕΔΗΣΥ Λευκωσίας και Επαρχιακή Γραμματέας της Μαθητικής Κίνησης Λευκωσίας από το 2003 – 2005
 • Γραμματέας Τύπου και Προβολής στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΝΕΔΗΣΥ 2005 – 2007
 • Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων και Προβολής του Πολιτικού Γραφείου της ΝΕΔΗΣΥ 2007 – 2009
 • Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ) του ΔΗΣΥ Μεταξύ 2009 – 2011
 • Συντονίστρια του Τομέα Επικοινωνίας, ΜΜΕ και Δημοσίων Σχέσεων, στη Διεύθυνση Επικοινωνίας του ΔΗΣΥ 2009 – 2011 2
 • Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ Νοέμβριος 2010 – Φεβρουάριος 2012
 • Εκλελεγμένο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Φεβρουάριος 2012 – Μάιος 2018
 • Μέλος Τεχνικής Επιτροπής για τα Οικονομικά Ζητήματα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού 2015 – 2016
 • Βουλεύτρια ΔΗΣΥ Λευκωσίας – από Δεκέμβριο 2019

Κοινωνική Προσφορά και Ενδιαφέροντα

 • Μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα»
 • Μέλος της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου • Μέλος της Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης (AIPFE)
 • Μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ)
 • Μέλος του Αντιναρκωτικού Συνδέσμου Κύπρου
 • Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μαυρομάτη Αγίου Παύλου
 • Υπήρξε μέλος των Φίλων του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ
 • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις/σεμινάρια σχετικά με την προώθηση των γυναικών στην πολιτική και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών
 • Αρθρογραφεί στον τύπο, κυρίως ως οικονομολόγος
 • Προώθηση δικαιωμάτων και ευημερίας των ζώων

Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥΓιώργος Κάρουλλας

Ο Γιώργος Κάρουλλας γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1972. Κατάγεται από τις κατεχόμενες κοινότητες Στύλλους (γένος Έλλης Παπαγεωργίου) και Γαϊδουρά (γένος Παναγιώτη Ν. Κάρουλλα) της Επαρχίας Αμμοχώστου. Κατέχει πτυχία στα Παιδαγωγικά από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Γεωγραφία από το Πανεπιστήμιο Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συνέχισε με διδακτορικές σπουδές στη Διδακτική της Γεωγραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Δίδαξε Διδακτική της Γεωγραφίας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης και συμμετείχε στην υλοποίηση προγραμμάτων εν υπηρεσία εκπαιδευτικών.

Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων στη Γεωγραφία στη Δημοτική και στη Μέση Εκπαίδευση στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Οχάιο, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Σχολή Ξεναγών του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου. Εκπόνησε και υλοποίησε ερευνητικά προγράμματα για τη διδακτική της Γεωγραφίας και για το περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτά συμμετέχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό και δημοσιεύει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Από την παιδική του ηλικία συμμετείχε στις δράσεις της Τοπικής Οργάνωσης του Συνοικισμού Μακάριου Γ’ στη Λάρνακα. Εμφορούμενος από τις αρχές της Εθνικοφροσύνης και το ισχυρό άκουσμα του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη που του μεταλαμπάδευσε η οικογένεια του και το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον της δεκαετίας του 1980 άρχισε τη συμμετοχή τους κοινά.

Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του στην Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αρχίζει την πολιτική μου δράση – σταδιοδρομία ως στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αμμοχώστου. Κατά τη εικοσιπενταετή σταδιοδρομία του, ως Στέλεχος, στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχει διατελέσει Επαρχιακός Γραμματέας της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων, Επαρχιακός Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επαρχιακός Οργανωτικός ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου. Το 2013 εκλέγηκε στη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2018. Με άξονες την αμφίδρομη σχέση πολιτικής και επιστήμης και σε συνδυασμό με τον νέο θεσμό της κοινωνικής διαβούλευσης που αποτέλεσε τον κύριο πυλώνα παραγωγής πολιτικής και τη συμμετοχική δημοκρατία ετοιμάζει μελέτες και καταθέτει πολιτικές εισηγήσεις στα πλαίσια εξειδικευμένων προγραμμάτων και ομάδων παραγωγής πολιτικής του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου για σύγχρονα ζητήματα για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και τους πρόσφυγες όπως: τη θέσπιση της Επαρχίας Αμμοχώστου ως περιφέρειας πολυθεματικού τουρισμού, την αστική ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής στους προσφυγικούς συνοικισμούς, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία, την οικονομία, την παιδεία, την πρόληψη και τη διαχείριση πλημμυρών, τα τοπικά σχέδια, τη χρηματοδότηση έργων από ευρωπαϊκά προγράμματα για την Επαρχία Αμμοχώστου και τους προσφυγικούς συνοικισμούς, τη μετανάστευση και τη λαθρομετανάστευση στην Κύπρο κ.ά. Παράλληλα υλοποίησε πολλά προγράμματα ενημέρωσης για τους πολίτες και διοργάνωσε θεματικές εκδηλώσεις για κοινωνικά ζητήματα και την ποιότητα ζωής. Για τη διεξαγωγή τους έγιναν σωρεία επαφών με κοινωνικούς εταίρους για την παραγωγή πολιτικού θεσμού υλοποιώντας την εμπλοκή της κοινωνίας-βάση στην πολιτική. Εφάρμοσε επίσης με επιτυχία τον καταστατικό θεσμό της Περιφερειακής Πολιτικής Συνέλευσης για την εμπλοκή της κοινωνίας σε ανοικτό διάλογο με την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Ετοίμασε επίσης εισηγήσεις καταστατικών αλλαγών με άξονα την εμπλοκή των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σταθμό στην πολιτική του σταδιοδρομίας αποτελεί η εκλογή του ως Βουλευτή της Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016 και η επανεκλογή του το 2021. Κατά τη θητεία τους ως Βουλευτής διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εσωτερικών και Άμυνας ως συντονιστής από πλευράς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗ.ΣΥ. και της Επιτροπής Παιδείας της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος από τον Ιούνιο του 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2016. Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής του δράσης συνέβαλε τη θέσπιση των Κανονισμών για τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς καθώς και στη θέσπιση νομοθεσίας για τον περιορισμό της φυγοστρατίας. Σε συνεργασία με τους εκάστοτε Υπουργούς Άμυνας κατέβαλε πετυχημένες προσπάθειες για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Περαιτέρω, εκπροσώπησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε Διασκέψεις για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα στην Ευρώπη καθώς και σε κοινή συνεδρία με την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσίασε τον ρόλο της Κύπρου στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

Όσον αφορά την Επιτροπή Εσωτερικών συνέβαλε στη θέσπιση της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει συμβάλει επίσης στη θέσπιση νόμου για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις καθώς και σε αρκετά νομοσχέδια για την καθημερινότητα των πολιτών. Εργάστηκε επίσης για τη θέσπιση νόμου εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗ.ΣΥ, για τις δηλώσεις ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα. Στην Επιτροπή Παιδείας εργάστηκε για την ψήφιση των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, των Κανονισμών Λειτουργίας των Εσπερινών Σχολείων αλλά και του Νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων καθώς του Νομοσχεδίου για τη θέσπιση και Λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών αλλά και πολλών νομοσχεδίων για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Πανεπιστημίων μας.

Ως Βουλευτής ετοίμασε προτάσεις για σχολικές μονάδες της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και εργάστηκε για την προώθηση και επίλυση πολλών τοπικών προβλημάτων αλλά και για την κατασκευή έργων σε συνεργασία με Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς. Σε συνεργασία επίσης με την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και την Επισκοπή Καρπασίας συμβάλλει στην επιδιόρθωση μνημείων και εκκλησιών μας στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου και ταυτόχρονα συμβάλλει και συμμετέχει στην διοργάνωση και τέλεση θρησκευτικών τελετών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και σε πολλές κοινότητες της κατεχόμενης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Κατά την τρέχουσα Βουλευτική Περίοδο είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Άμυνας και Θεσμών καθώς και μέλος στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παιδείας, ως Συντονιστής, και Προσφύγων. Σε όλες τις Επιτροπές συμμετέχει ενεργά για τη συνεχή επικαιροποίηση των ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία. Τονίζει, την περίοδο αυτή την ανάπτυξη προγραμμάτων κοινοβουλευτικής διπλωματίας σε θέματα αμυντικής πολιτικής και τη διαμόρφωση αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης του μαθητή/τριας στη Μέση Εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια της έλευσης πανδημίας εισηγήθηκε σειρά μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας όπως: την ψυχολογική στήριξη του πληθυσμού, την εφαρμογή των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών για χωρική αποτύπωση της πανδημίας στην Κύπρο, τη διαμόρφωση εισηγήσεων για τη λειτουργία των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την πρόταση εισηγήσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Εδώ και καιρό εργάζεται για την προώθηση νέων στεγαστικών προγραμμάτων για νεαρά ζευγάρια προσφύγων και νεαρά ζευγάρια στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου υποβάλλοντας σχετικό αίτημα τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης. Έχει συντονίσει με επιτυχία τη διαμόρφωση κοινού οράματος από τους Δήμους και τις κοινότητες της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου για συμμετοχή στην Προγραμματική Περίοδο 2021 -2027 με στόχο τη χρηματοδότηση έργων κοινής ωφελείας. Παράλληλα προωθά σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας σειρά μέτρων για τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς αλλά και μέτρα στήριξης για τους Συμβασιούχους Οπλίτες της Εθνικής Φρουράς. Έχει επίσης διαμορφώσει πρόταση προς τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας για τη λειτουργία ημερησίου προγράμματος ψυχοκοινωνικής στήριξης ευάλωτων οικογενειών.

Είναι Θρονικός Επίτροπός της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεώργιου Εξορινού της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ενεργό μέλος σε σωματεία και σε ομάδες όπως την ομάδα Αμμόχωστος η Πόλη μας. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στον ημερήσιο τύπο και σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Είναι ιεροψάλτης.

https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/800_X_800_ΚΑΡΟΥΛΛΑΣ_ΓΙΩΡΓΟΣ.png
https://disy.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.